על שיקום ריאות

מאת: נעמי טוביה, מנהלת שרותי פיזיוטרפיה בבית החולים לניאדו

שיקום ריאות מיועד לחולי ריאות החולים במחלות ריאה חסימתיות כמו COPD ואסטמה וגם למחלות ריאה מגבלתיות שעמן נמנית מחלת הפיברוזיס הריאתית (IPF)

פיברוזיס ריאתי – פגיעה בתפקוד הריאה

הפיברוזיס יכול להיגרם מסיבות רבות. חלקן ידועות כמו סיליקוזיס ומחלות אוטואימוניות, כתוצאה מטיפול קרינה, טיפול תרופתי וגם מסיבות לא ידועות – פיברוזיס אידיופטית. פיברוזיס ריאתי מתאפיין בפגיעה ברקמת הריאה עצמה, האזור בו נעשה מעבר החמצן לדם.

בגוף האדם, החמצן עובר ממערכת הנשימה אל מחזור הדם, דרך שני קרומים: קרום בועיות הנשימה וקרום נימי הדם המקיפים את הבועיות. במחלת הפיברוזיס הריאתית נוצרת הצטלקות ועיבוי של קרומי הבועיות וכתוצאה מכך נוצרת פגיעה בחימצון. ניתן לראות זאת על ידי ירידה ברוויון החמצן בדם הנמדד על ידי מד הסטורציה.

כאשר לא מגיע מספיק חמצן לדם, אספקת החמצן לשרירים בזמן מאמץ גופני, נפגעת. הדבר כולל גם את שרירי הנשימה ושריר הלב שמתעייפים בזמן מאמץ. מבחינה קלינית החולה סובל מקוצר נשימה במאמץ. מכיוון שבמחלה זו יש פגיעה במנגנון מעבר הגזים, אצל חולים אלה נראה ירידה מהירה יחסית בסטורציה וקוצר נשימה ניכר במאמץ מהר יותר מחולי ריאה הסובלים ממחלות חסימתיות.

ככל שהמחלה מחמירה, נראה קוצר נשימה במאמץ קל יותר ואף במנוחה.

שיקום ריאה – מסייע בהתמודדות עם המחלה ומשפר אורך חיים

בזמן מאמץ גופני הנעשה לאורך זמן ובקביעות, כפי שנעשה בשיקום ריאות, על הגוף לפתח מנגנונים שיוכלו להתמודד עם הדרישה החדשה, ואכן כך קורה. בשיקום ריאות אנו גורמים לכך שהחמצן אשר כן מגיע לתוך מחזור הדם למרות הפיברוזיס, ינוצל טוב יותר על ידי השרירים. אם כן, בזמן אימון תפקוד הריאות משתפר בזכות השגת מספר יעדים:
1. בתוך תאי השריר קיימים גופיפים המייצרים אנרגיה על ידי ניצול חמצן. בזמן אימון אנו מעלים את מספר הגופיפים המייצרים אנרגייה בתוך תאי השריר.
2. אנו גורמים לכך שמספר סיבוני השריר המסוגלים להתמודד עם סיבולת – יעלו.
3. בזמן אימון גופני ישנה גם עליה בכמות כדוריות הדם האדומות הקולטות את החמצן. ישנה עליה בנפח הדם, בכושר התכווצות שריר הלב וייעול תפקוד שרירי הנשימה.
4. בהשפעת האימון הגופני נוצר שיפור בהולכה העצבית בין מערכת העצבים לבין השרירים וזמן התגובה מתקצר. כמובן שגם שווי המשקל משתפר עקב כך.

כתוצאה מכך יש שיפור בתפקוד המתבטא במרחקי הליכה גדולים יותר, התמודדות קלה יותר בתפקודי יום יום, ושיפור באיכות החיים.

שיקום ריאה – אך לא רק

האמון בקבוצה של חולי ריאות תורמת רבות גם מבחינה חברתית. מהניסיון שלנו נוצרת דינמיקה מקסימה בין חברי הקבוצה שמשתפים אחד את השני בקשיים ועצות לפתרונות (לדוגמה: "איך השגתי את החמצן הנייד שלי", "קיבלתי תרופה חדשה", החלפת מתכונים, בנקים ומניות), ובכלל אינטראקציה ושתוף על החיים בכלל.

ההשתתפות בשיקום ריאות מעלה מאוד את הביטחון של המשתתפים לצאת מהבית ולהיות פעילים יותר בקרב בני המשפחה וחברים.

מה כוללת התוכנית?

כל מטופל בתוכנית שיקום ריאות עובר:

  • בדיקה של רופא ריאות
  • ראיון ובדיקה אצל פיזיותרפיסטית
  • מבחן הליכה
  • בניית תוכנית אימון אישית לכל מטופל – על פי הנתונים.

רבים מחולי הפיברוזיס הריאתית מתאמנים כאשר הם מחוברים לחמצן באמצעות משקפי חמצן או מסכת חמצן.

מה בסדנה?

  • אימון אירובי
  • אימון לחיזוק שרירים
  • הדרכה



שיקום ריאות נעשה בהדרכת פיזיותרפיסטיות עם הכשרה בשיקום ריאות. ישנה בקרה של סטורציה, דופק, לחץ דם בכל אימון, ובדיקות הליכה חוזרות כל 3 חודשים.

אנו מלמדים את המטופלים אסטרטגיות להתמודד עם מצבים של קוצר נשימה ודרכים לשימור אנרגיה. קיימת הדרכה ולימוד על המחלה עצמה. דגש רב ניתן על שימוש בחמצן ועוד נושאים רבים ושונים.

שיקום ריאות לחולי פיברוזיס חיוני לשמירה על התפקוד, חשוב ביותר לפני ואחרי השתלת ריאות.
לצערי הרב, נכון לשנת 2016, חולים בפיברוזיס ריאתית לא נכללים בקריטריונים בסל הבריאות כזכאים לשיקום ריאות ויש קושי לקבל התחייבות מטעם קופות החולים. אנו פועלים עד כמה שניתן לשנות את המדיניות הזו.

הכותבת הינה מנהלת מחלקת פיזיותרפיה ומנהלת מחלקת שיקום בבית החולים לניאדו.

עוד על שיקום נשימתי בכתבה הבאה:

פיזיותרפיה נשימתית: השיקום שתעבור נחמה ריבלין איך ניתן לטפל בפיזיותרפיה בטרם ההשתלה? ומהו הטיפול אחר הניתוח להשתלת ריאה? 14.3.2019 מתוך YNET